Sneakpeak; trendene for vår/sommer 2019 – dame og herre

Sneakpeak; trendene for vår/sommer 2019 – dame og herre

Moteukene har så vidt gått av stabelen. Det vi har sett til nå gir likevel gode indikasjoner på hva vi kan vente oss for våren og sommeren i 2019. Her er noen av de store trendene, samt it-plagg for damer og herre.

AV: Tone Ruud Engen/Chili Publications Foto: Instagram: @Dior, @Valentino, @LouisVuitton, @Chanel

Mens nordmenn ligger langstrakt på stranden og nyter ferien, jobber motebransjen iherdig med å kartlegge neste sommers trender. Hvilke plagg, mønstre og farger kommer til å holde stand, og hvilke vil forsvinne fra motebildet?

Her er en sniktitt på hva vi kan forvente oss av sesongen SS19.

Dametrender – vår og sommer 2019

Vi må enda vente litt før banebrytende motehus som Dior, Chanel og Versace avslører sine nye kolleksjoner for SS19. I mellomtiden er det imidlertid flere som har gitt en smakebit i sine cruise kolleksjoner, og det er noen tydelige trender som utmerker seg.

It-plagget – blondekjolen

Blondekjolen er en klassiker hver sommer, men for neste sommer kommer den sterkere tilbake en noen gang.

Kjolen var et sentralt plagg under cruise kolleksjonen til Stella McCartney for SS19, og er også å se blant de nye kolleksjonene til Michael Kors. Blondekjolen for 2019 skal være desto mer romantisk og kombinerer de klassiske blondene med blomster – eller blomsterblonder. Kjolen er feminin, består av lette stoffer og materialer og kommer gjerne i flere farger i tillegg til hvitt.

Dior-stella-mccartney-cruise-collection-2019-blonder
BLONDEKJOLEN: Den kommer til å være det store it-plagget for 2019, og den vil være mer romantisk enn noengang – gjerne også i flere farger. Fot: Instagram/@stellamccartney og @diorofficial

Overdådige materialer

Felles for alle cruise kolleksjonene er overdådige materialer. Chanel, Louis Vuitton og Michael Kors har alle tatt 3D-effektene vi normalt møter i den teknologiske verdenen med seg på catwalken.

Plaggene er dekorert med tredimensjonale blomster, lag på lag med stoffer av ulik struktur, studs og andre detaljer som trigger flere av sansene enn bare synet. En ser også en tydelig tendens i økt bruk av knapper – og ikke fordi de har en funksjon, men kun for dekorasjon sin del.

Materialene er også rike. Brokade, vigorøse blonder, frotté og sterk tekstur kommer tydelig frem.

Farger – azurblått og jordfarger

Azurblått har vært en sterk farge denne sesongen, og den ser ut til å holde deg også neste sesong. Den azurblå nyansen beveger seg både mot en mørkere blå og mot turkis og lysere nyanser, og var tilstede under visningene av både Chanel og Louis Vuitton.

I tillegg ser man en tydelig trend hva gjelder jordfarger og inspirasjon hentet fra Østen. Farger som oker, sand, terrakotta, rust, rødt, brunt og beige går igjen i flere av kolleksjonene – noe som er spesielt for SS19 ettersom sesongen normalt byr på friske og delikate farger som gir assosiasjon til duggfriske blomster og sommer.

Azurblått-tibi
AZURBLÅ: Azurblå, turkis og blått kommer til å bli store farger i 2019. Disse sammen med jordfarger og fargenyanser inspirert fra Østen. Foto: Instagram/@tibo

Blomsterprint

Blomsterprintet holder seg like gjeldende også for neste sesong. Som nevnt over ser vi gjerne en tredimensjonal vri på mønsteret, i tillegg til at blomstene og mønstrene gjerne er litt større en tidligere.

Transparente materialer

For neste sesong vil det transparente og gjennomsiktige stå sterkt. Tilbehør som øredobber, vesker, sko, belter og hatter skal gjerne bestå av transparente materialer bestående av plast, melamin eller epoxy.

Trenden vil med stor sannsynlighet også kolportere til flere klesplagg. Vi har allerede sett en tendens denne sesongen, med transparente allværsjakker og regnjakker til bruk over dressen eller kjolen, og dette vil bli enda større neste sesong.

anya-hindmarch-chanel-transparente-detaljer-vesker-jakke
TRANSPARENT: Neste sesong kommer vi til å se mye transparente materialer i plast og epoxy – både vesker, sko, belter, hatter, øredobber, smykker og ytterplagg. Foto: Instagram/@chanel og @anyahindmarch

Tilbehør

Blant tilbehør er det fortsatt stort fokus på sneakers, men også tekniske sandaler. De tekniske sandalene er en forlengelse av trenden ugly sneakers, og gir gjerne assosiasjoner til bestemor sine sandaler.

Stråvesken kommer til å være like hot neste sesong, men den vil komme i flere varianter med større fokus på syntetiske materialer. Vesken har det tradisjonelle flettemønstret, men materialene består av plast og den vil komme i alle tenkelige farger. Se for deg stråkurven du hadde foran på sykkelen da du var barn – en slik.

Herretrender – vår og sommer 2019

På herrefronten trenger vi ikke vente så lenge. Moteukene i London, Milano og Paris har allerede gått av stabelen. Nå gjenstår New York i midten av juli. Noen av høydepunktene til nå har vært visningene til Louis Vuitton, Dior, Maison Margiela, Lanvin og Craig Green.

Det er liten tvil om at vi har mye å se frem til i SS19, og her er noe av det:

It-plagget – allværsjakke med lomme

Husker du den tynne anorakken/vindjakken med vide ermer, hette og lomme i fronten fra 90-tallet? Det kan se ut til at den er på er for fullt på vei tilbake igjen.

Den klassiske 90-talls anorakken var å se i kolleksjonene til blant annet Valentino, Fendi, Louis Vuitton og Wood Wood, i kombinasjon med en utpreget versjon av bøttehatten og mannevesken som går skrått over brystet.

Neon – i alle farger

Både Versace, Acne, Kenzo, MSGM, Comme des Garcons og Louis Vuitton viste frem sterke neonfarger på sine visninger. Den gule neonfargen er den som går igjen blant motehusene, men den er også synlig i form av skarpe rød-, oransje og rosatoner.

Dette er i tråd med at den sporty trenden fortsatt vil stå sterkt for neste sesong, og at designere lar seg inspirere av sportsverden når det gjelder valg av farger og materialer. Mye brukt er blant annet elastan, spandex og lycra.

Som en motsats til det fargesterke og sporty, ser en også blant herremoten fargepalletten i jordtoner. Sennepsgult, sand, beige, brunt og dus oransje var spesielt synlig på catwalken til Fendi.

Louis-Vuitton-neon-2019-trend
NEON: Neon var en sentral farge hos en rekke av de store motehusene, og kommer til å være svært tydelig i 2019. Foto: Instagram/@louisvuitton

Sneakers står fremdeles sterkt

En skulle tro at 2018 ville være selve året for sneakers, men basert på herrekolleksjonene har trenden bare så vidt kommet i gang. Våren og sommeren 2019 vil sneakers stå enda sterkere.

Uansett antrekk var omtrent alle modellene gjennom moteukene kledd i sneakers. Skoene var gjennomgående i hele kolleksjonen til Philip Lim, men også svært tydelig blant Versace, Louis Vuitton og Maison Margiela. 2019 blir mest sannsynlig året der du bytter ut penskoene til dressen med sneakers. De skal gjerne være store og klumpete, og også her vil vi i større grad se farger av neon.

Snitt og materialer for komfort

Oversized plagg har lenge vært i vinden, og det ser ut til at trenden vil fortsette i tiden fremover, men med en liten vri. Det er ikke et poeng i seg selv at plaggene skal være oversized, men det er først og fremst komfort som står i fokus – eller loose fit. Det vil si noe oversized, god struktur og komfortable materialer.

Silkeaktige materialer var å se i kolleksjonene til blant annet Dunhill og Kenzo. Bomull av høy kvalitet og lin var representert i flere av kolleksjonene, og både bukser og shorts i kolleksjonen til Issey Miyake var nærmest pysjamas-aktig.

komfort-trender-vår-sommer-2019
KOMFORT: Komfor er fremfor alt fokuset i 2019. Plaggene skal være behagelig, bestå av gode og komfortable materialer og ha god struktur. Foto: Instagram: @maisonvalentino, @alfreddunhill, @kenzo

Tilbehør

Det er fremdeles rumpetasken som er det viktigste tilbehøret på herrefronten neste vår og sommer, men også mannevesken. Ikke den store varianten, men en liten og sporty herreveske du kan legge på tvers av brystet eller rundt halsen.

Mannevesken var tilstede på en rekke av visningene under moteukene – både Prada, Fendi, Valentino, Jacquemus, Dior, Louis Vuitton.

I tillegg er vi langt i fra ferdig med hatter. For denne sesongen er det «bucket hat» – eller bøttehatten, som har vært gjeldene. For våren og sommeren 2019 møter bøttehatten safarihatten.

Bremmene er litt større og videre enn på bøttehatten. Wood Wood sin variant var med bremmer som beveget seg nedover slik som bøttehatten, mens Giorgio Armani sin variant minnet mer om en klassisk Western-variant.

Tilbehør-herrer-2019-hatt-veske
TILBEHØR: Bøttehatten holder stand også neste sesong. Det samme vil rumpetasken og den lille herrevesken. Foto: Instagram/@Fendi, @woodwood, @giorgioarmani, @Jacquemus