Trendene som kommer: Slik ser trendene ut i det skandinaviske markedet

Moteverdenen forsøker alltid å forutse kommende trender, og etter en deilig sommer er det på tide å rette blikket mot neste sesong. Hvor presise er spådommene? Både strikk, spreke farger og eksperimentering ble forutsett å bli gjeldende. Her tar vi pulsen på trendene.

Cplus Series, Jacques Wei, Anrealage, Gant

Nå som sommeren er over og tiden faktisk er her, la oss ta en nærmere titt på hvordan tendensene faktisk utarter seg i det norske og skandinaviske markedet. Hvordan ser trendbildet ut i dame -og herrekategorien her hos oss?

Dame

Sesongens tendenser for damekategorien ble spådd å bære preg av strikk, overdimensjonerte kåper, futurisme, minst mulig sort og et uperfekt uttrykk.

La oss ta en titt på noen av de aller tydeligste trendene vi ser foran oss denne sesongen.

Strikk i ulike farger, form og tekstur

Thom Browne

Er det noe som skriker høst og vinter, spesielt i Skandinavia, så er det gode strikkeplagg. Forecastere spådde denne trenden som et svar på et behov for å pakke seg inn og føle seg trygg i en usikker verdenssituasjon. Strikkeplagg i alle mulige former og uttrykk blir gjeldende, og det er godt med rom for å leke seg med farger, form og tekstur – et komplett høstantrekk kan gjerne bestå av strikk fra topp til tå.

Overdimensjonerte kåper og futuristiske uttrykk var to av punktene som ble forutsett i trendrapportene for AW24 og AW25, og nå som tiden er her er det god grunn til å ha dem begge i bakhodet gjennom sesongen. Tanken om et behov for å pakke seg inn reflekteres i et trendbilde preget av store, lange kåper og et nikk mot futurisme, spesielt i store, overdimensjonerte silhuetter.

Overdimensjonerte kåper og futuristiske uttrykk

Natan

Overdimensjonerte kåper og futuristiske uttrykk var to av punktene som ble forutsett i trendrapportene for AW24 og AW25, og nå som tiden er her er det god grunn til å ha dem begge i bakhodet gjennom sesongen. Tanken om et behov for å pakke seg inn reflekteres i et trendbilde preget av store, lange kåper og et nikk mot futurisme, spesielt i store, overdimensjonerte silhuetter.

Dette inkluderer også lange skjørt, kjoler, store skjerf og blazere. Futurismetrenden ser vi også gjennom blandinger av mer miljøvennlige naturmaterialer og mer ekstravagante metalliske detaljer og paljetter både til hverdags og til fest.

Slutt for sort – velkommen til farger og mønster

Cheney-Chang

Lenge har den skandinaviske stilen vært preget av nøytrale toner og mye svart, som et klassisk element. Det er ikke sånn at sort er erklært fullstendig «ut» for sesongen, som noen forecastere spådde, men det er helt klart ikke lenger den viktigste fargen for den mørkere delen av året.

Noen farger stikker seg tydelig frem; grønt, klar rød og burgundertoner preger motebildet, spesielt i damekategorien. Hvis 2023 var barbierosa, er 2024 bratgrønn og klar rød. Klare, spreke farger er å se både på hele plagg, men også i mer subtile varianter gjennom sko, vesker og annet tilbehør for å gi antrekket et «pop of color».

Ikke minst er også rutemønstre og dyreprint på menyen gjennom høsten – litt mer maksimalistiske tendenser enn tidligere, rett og slett.

Uperfekt og upolert

404 Studio

Dette ser ut til å kun være begynnelsen på en mer punkpreget trendbevegelse inn mot 2025. Etter en stund med finpolert minimalisme og «Clean Girl Aesthetic» i sosiale medier, er det helt naturlig at en ser en slags motreaksjon i motebildet. Med en verden preget av politisk usikkerhet, klimautfordringer og ustabil økonomi ser vi en trend med fokus på uperfekte og upolerte uttrykk. Lek med teksturer, mønstre og farger speiler bransjens og forbrukerens behov for å uttrykke selvstendighet og idealisme.

Herre

En kan trygt si at det er spennende å følge med på herremoten om dagen. Rommet for et bredere spenn av uttrykk åpnes mer og mer opp hele tiden, og denne sesongen er intet unntak. Ifølge rapportene vil den kommende sesongen klart være preget av eksperimentering, strikk, farger, grunge og denim.

Moderne dandy

4Sdesign

En av de store tendensene trend-forcastere forutså, handlet om en modernisering av den klassiske dandyen. Fargeglade stylingvalg, ornamenterte teksturer og prangende mønstre sniker seg inn i trendbildet. Denne sesongen er det virkelig tid for å leke seg, og utfordre det normative gjennom mote. Denne trenden er like tydelig nå som da den ble forutsett, og speiles på mange måter gjennomgående i de neste trendene vi tar for oss.

Skreddersydd grunge og denim på denim

Diesel

Disse tendensene kan sees i sammenheng med det uperfekte og upolerte i damekategorien. Her kombineres røffere uttrykk, slitte kanter og edgy detaljer med stilren skreddersøm i perfekt harmoni.

Y2K og 90-tallets påvirkning på dagens motebilde har variert lenge nå, og det kunne nesten ikke vært tydeligere enn med denne trenden – denim på denim er virkelig innafor denne sesongen. Herremoten er klar for å leke med uttrykk, og her ser vi alt fra patchwork til mer klassiske rene stylingvalg – fantasien er det eneste som setter grenser.

Lek med strikk og fargefest

Anrealage

Akkurat som i damekategorien, ser vi at strikken blir sentral for sesongen, men her er cardigans ekstra viktig. Predikasjonen ser virkelig ut til å stemme, så her er det bare å leke seg med cardigans i lag-på-lag-styling som hovedblikkfang i antrekket, og helst med interessante teksturer, farger og mønstre som gir uttrykket en ekstra dimensjon.

Helt i tråd med dette, ser vi at en fargeglad tendens som åpner for lek og eksperimentering med farger og toner blir gjeldende, også i herrekategorien. Pastelltonene vi har sett tidligere i år videreføres, samtidig som vi også vil se mer til sterkere, klare farger og neon – alle regnbuens farger er «the new black» denne sesongen.